Ada banyak jenis protein soya dalam pasaran sekarang. Tak perlu la saya
nak sebut jenama-jenama yang ada ye, hehehe.. tapi memang ada banyak
pilihan. SO, camana nak pilih protein soya yang terbaik, yang diyakini
selamat dan paling pentingbernutrisi.
Ha, kat bawah ni saya senaraikan tips-tips untuk memilih protein soya yang terbaik.
1) Kacang soya mesti tumbuh membesar secara organik-
bermaksud ditanam tanpa bahan kimia, yang menyebabkan zat soya
berkurangan. selain zat kurang, ia boleh menyebabkan kanser juga. jadi,
katakan tidak kepada penggunaan pesticides, fungicides dan herbicides
semasa pembesaran kacang soya itu.
2) Kacang soya mestilah Non GMO. apa maksud non GMO?
maksudnya kacang soya itu tidak dihasilkan secara tiruan, dialter bentuk
asal genetiknya. kacang soya tiruan adalah lebih murah dihasilkan tapi
genetik nya dah dimodified dan tidak asli lagi. khasiatnya jugak tidak
lagi asli lah.
3) Protein soya mesti ada 9 asid amino lengkap- ini kerana
badan kita memerlukan 9 jenis asid amino ini (yang diperolehi daripada
sumber protein yang dimasukkan ke dalam badan melalui makanan). apa
gunanya asid amino? banyak gunanya- hasilkan hormon, menghadamkan
makanan, hasilkan enzyme, sebagai antibodi etc. kalau satu jenis asid
amino tak ada, immune system badan boleh berkurangan sebagai 30%. ada
fungsi badan yang boleh tergendala tanpa asid amino yang lengkap ini.
4) Soya mesti dibersihkan/ diasingkan dengan air, bukan alkohol.
kenapa? selain alkohol tu haram untuk orang islam, alkohol juga
menghapuskan kandungan isoflavanes dalam kacang soya. kalay soya takde
isoflavanes, memang khasiat soya itu langsung tak wujud. isoflavanes
terbukti mengurangkan risiko kanser, menyeimbangkan hormon dan
meningkatkan jisim tulang. ingat tu, soya bukan penyebab kanser ya, tapi
cara pemprosesan tu yang menyumbang kepada kualiti soya itu sendiri.
5) Proses pembuatan protein soya bukan melalui pemanasan-
asid amino yang terdapat dalam protein soya adalah sangat sensitf
kepada suhu yang tinggi. memasak soya dengan suhu yang tinggi
memusnahkan asid amino yang penting sehingga 50%. rugi lah makan tanpa
khasiat kan!
6) Bahan anti- thyroid/ anti- growth substance mesti disingkirkan. cara penyingkirannya pula mesti memastikan asid amino dan kandungan isoflavanes dalam protein soya tidak terjejas.
7) Product soy isolate mesti ditambah dengan unsur kalsium.
ini kerana tanpa tambahan kalsium, soya yang asal boleh menyebabkan
kerapuhan tulang. tambahan kalsium akan meneutralkan semula soya dan
mengembalikan faedah- faedah yang lain.
credit to Puteri
(Energizing Soy Powder) ESP Shaklee ade kesemua 7 ciri yang saya senaraikan kat atas.
Anda tak nak cuba ke?
HUBUNGI SAYA | winadore7@gmail.com untuk maklumat lanjut mengenai produk Shaklee.
*produk ini tidak bertujuan merawat atau menyembuhkan penyakit. sila dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.
No comments:
Post a Comment